Szent Valentin

2019 February 06

Sokak szerint a szerelem és a szeretet ünnepe Szent Valentinrómai pap nevéhez fűződik, aki mártírhalált halt, mert nem adta fel a kereszténységet a vallás üldöztetése idején. Feltehetően Kr. u. 270 február 14-én halt meg, ugyanazon a napon, amelyik a szerelmi sorsjátékoknak volt szentelve.

A történet egy másik változata szerint, Szent Valentin papként szolgált Claudius császár ideje alatt, aki bebörtönözte őt, mert ellenezte döntését, amely megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasodjanak. Úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, megerősítvén ezáltal a hadseregét. A legenda úgy tartja, hogy Szent Valentin rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr lányával, akinek hagyott egy levelet “A te Valentinodtól” aláírással.

 

   

 

Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy február 14-én Szent Valentinre emlékezzenekFokozatosan ez a nap lett a szerelmes üzenetek napja, és Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje. Az Egyesült Államokban Miss Esther Howland volt az első, aki Valentin-napi képeslapot küldött (19. század). A coloradói Loveland város komoly postai üzletet bonyolít le február 14. körül, mivel az emberek szentimentális verseket küldenek szét szeretteiknek, a gyerekek pedig Valentin-kártyákat cserélnek az iskolában. Hát nem cuki?

 

Hagyományok, babonák, népszokások

 

Bálint napjához – amit mára sokan csak Valentin napnak neveznek – számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik. Ezen szokások legtöbbje fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy csupán megtartsák szerelmüket, életük párját.

Például, ha lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mentek, megláthatták leendő férjüket. A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az volt a célja, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Amint megvolt a “jelölt”, újabb praktikákra volt szükség, hogy magukba bolondítsák a fiút. Egy pontosan kilenc magú alma elfogyasztása után a magokat a kiszemelt férfiú zsebébe kellett csempészni, mely által a szerelem már szinte biztos volt.

Érdemes volt cicát “uszítani” a lányos házhoz érkező legényre, mert ha ott egy macska a fiú lábához dörgölőzött, akkor ő abból a házból nősült.

Bálint-napon a madarak is hatalmas szerephez jutottak, a különböző fajták más-más férfitípust jelentettek. Úgy tartották, ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni. Ha azonban egy tengelice repül át felette, tehetős férfi felesége lesz.

 

A kereskedelem és a Bálint-nap

 

Mára ezen a napon hatalmas forgalmat bonyolítanak le a virágárusok, valamint az ajándék- és édességboltok az ünnephez kötődő reklámkampányoknak köszönhetően.

A legtöbb ember igyekszik valamilyen csodálatos idézet, szerelmes vers, üzenet kíséretében átadni ajándékát szerelmének, szeretteinek vagy más, szívéhez közel álló személyeknek. És lássuk be, a figyelmesség, egy kis apró ajándék mindenkinek jólesik. Sokszor azonban unjuk már a szívecskés párnát, kulcstartót és a giccses bögréket, és valami másra vágyunk…

Ha kedveled a minőségi, trendi darabokat és úgy érzed, hogy szeretnéd meglepni kedvesedet egy divatos, vonzó ékszerrel, órával, lábbelivel, táskával, vagy egyéb kiegészítővel, nézz körül a PremiumFashion.hu oldalán! Meggyőződésünk, hogy érdemes befektetni örök darabokra, amelyeket hosszú évekig használhatunk. Nálunk mindig megtalálod a legmegfelelőbb ajándékot, ráadásul folyamatos akcióink keretén belül a legjobb árakon juthatsz hozzá a hőn áhított gyöngyszemekhez.

 

                                                                                               A Premium Fashion Csapata

 

 

 




Árkalkuláció és Foglalás