Air Jordan


Nike, Inc. röviden Nike a világ első számú edzőcipősportruházat és sportszergyártója. Az amerikai székhelyű vállalatot Nikéről, a győzelem görög istennőjéről nevezték el. Termékeit a NikeCortezNike Golf, Nike Pro, Air JordanTeam Starter márkanevei alatt forgalmazza. Az alapító Phil Knight, Üzlettársa és korábbi edzője Bill Bowerman, a konyhában, egy gofrisütő segítségével készítette első cipőit tanítványainak. Rájött arra, hogy ha könnyebb a cipő talpa, akkor a futók jobb teljesítményt tudnak elérni. Steve „Pre” Prefontaine hosszútávfutó volt az edző egyik tanítványa.

A cég egyik első alkalmazottja, Jeff Johnson egy éjjel Nikével álmodott, ezért ezt a nevet javasolta a gyorsan fejlődő cég számára. Phillip Knight, a cég társalapítója és elnöke ugyan a Dimension 6 nevet ajánlotta, de Johnson ötlete győzött. Ezt követően Knight 1971-ben megkérte egyik volt diákját, Carolyne Davidsont, hogy tervezze meg a logót, ami a futócipők oldalán is elhelyezhető. Ekkor született meg a Nike „pipa”, ami Niké szárnyát szimbolizálja. Knight 35 dollárt fizetett a tervekért. Tizenkét év múlva a Nike cég egy gyémántgyűrűt adományozott Carolyne Davidsonnak, rajta az általa tervezett logóval, valamint ismeretlen számú részvényeket is.

Nike marketing stratégiájában nem is annyira a termék a lényeg, hanem a sport szellemiségét próbálják a maguk elképzelései szerint alakítani. Ebben a küzdelemben a Nike számára a hivatalos sport is versenytárssá válik. A Nike szerint a hivatalos sportklubok, szervezetek és bizottságok eltiporják a sport szellemiségét, azt a szellemiséget, amelyet igazán csak a Nike testesít meg. Stratégiájuk egyik eleme: Állítsd szembe a tiszta Nike sportot és a szupersztárok csapatát a szabályközpontú sportvilággal.
Árkalkuláció és Foglalás