Moschino


Franco Moschino 1950-ben született egy Milánó-közeli olasz kisvárosban, Abbiategrassóban. A művészetek iránti szenvedélye már fiatalon megmutatkozott: a gimnázium után a milánói Accademia di Belle Arti iskolában tanult tovább, hogy egy nap festő lehessen. Az iskola mellett illusztrátorként dolgozott magazinoknak és divatházaknak, hogy finanszírozni tudja a tanulmányait. 1971-ben Gianni Versace is felfigyelt a tehetségére, így felkérte a fiút, hogy dolgozzon a kampányain. Az együttműködés további 6 évig tartott, majd Franco 1977 és 1982 között egy olasz márkának, a Cadette-nek dolgozott tervezőként. 1983-ban Franco maga mögött hagyta a divatházat és saját céget alapított Moonshadow néven, majd ugyanebben az évben elindította saját márkáját, a Moschinót. Az első bemutatója átütő sikerű volt, a közönség és a sajtó is áradozott a színes, játékos és őrült darabokról.

Franco Moschino 1994-ben, 44 éves korában meghalt az AIDS egy szövődményének következtében. Halála után korábbi asszisztense, Rossella Jardini vette át a ház irányítását. Ebben az időszakban a márka kicsit visszafogottabbá vált. 2013-ban viszont kis híján felrobbantotta a divatvilágot a hír, amikor bejelentették, hogy Jeremy Scott veszi át a Moschino kreatívigazgatói pozícióját. A pimasz, extravagáns, humoros stílusáról ismert tervező korábban az Adidasszal dolgozott együtt, és már akkor is olyan ikonikus darabokat alkotott, mint például a szárnyakkal megtoldott sportcipők.

 A tervező a 2014-es őszi–téli kollekcióval debütált a nyilvánosság előtt, és óriási sikert aratott. Az új kollekciókban ismét erősen teret kapnak egyes társadalmi kérdések. A fast fashion jelenségre reflektálva a tervező a fast food éttermek egyenruháihoz nyúlt vissza. A klasszikus fazonokat a McDonald’s színeivel és logójával vegyítő kollekcióra azonnal lecsaptak a celebek és a bloggerek. A tervező azóta inspirálódott már a Barbie baba arculatából és a cigarettázás tilalmából is. Legújabb kollekciója pedig a shoppingolás kultúráját járja körül bevásárlószatyros fülbevalók, bankkártyanyomatos ruhák és blokkokkal díszített rakott szoknyák formájában. A Moschino napjainkban visszakerült jogos helyére és újra a divatvilág trónján ül. 
Árkalkuláció és Foglalás